Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.12, no.1, pp.19-25, 2008 (National Refreed University Journal)
Bu çalışmanın amacı geleneksel fermente Türk içeceği olan bozanın bazı mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve izole
edilen laktik asit bakterilerinin antibakteriyel aktivite özelliklerinin tespitidir. Bu amaçla Türkiye’nin dört farklı ilinden (Isparta,
Antalya, İstanbul ve Ankara) toplanan 15 boza örneğinin mikrobiyolojik özellikleri analiz edildi. Boza örneklerinin toplam aerofilik
mezofilik bakteri (TAMB) sayısı 2.4 x 107 ile 3.2 x 108 kob/mL arasında ve ortalama 1.2x108 kob/mL; laktik asit bakterisi (LAB)
sayısı 2.1 x 107 ile 2.9 x 108 kob/mL arasında ve ortalama 9.3x107 kob/mL; maya-küf sayısı 4.7 x 105 ile 5.4 x 106 kob/mL arasında
ve ortalama 1.9x106 kob/mL olarak tespit edildi. Boza örneklerinin yalnız bir tanesinde 1.1x102 kob/mL seviyesinde koliform grup
bakteri bulunduğu belirlendi. Boza örneklerinden izole edilen toplam 30 adet laktik asit bakterisi içerisinden, 6 adedi antibakteriyel
madde üretme yeteneğinde bulundu. Proteolitik enzim uygulaması sonucunda bu 6 izolattan bir adedinin bakteriyosin üreticisi olduğu
tespit edildi. Biyokimyasal, kültürel testler ve API sistemi ile bakteriyosin üreticisi YBD 11 izolatı L. lactis subsp. lactis YBD11
olarak tanımlandı