Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, vol.10, no.1, pp.341-359, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
Avocados belong to the Plantae kingdom, the Lauraceae family, the order Laurales,
the genus Persea, and the species P. americana. It is a plant-derived food which is
implicated in various health-promoting and disease preventive effects. Therefore,it
is considered a superfood. Avocado fruit pulp and peel, leaves and seeds are rich in
both nutritive, such as vitamins, dietary fibers, and mineral and bioactive
compounds, polyphenols, carotenoids, tocopherols and sterols. While carotenoids
and tocopherols are mostly found in the fruit pulp, polyphenols are widely present
in the fruit pulp and peel, seeds and leaves. Avocado fruit's seed (16%) and peel
(11%) are consisted of 21-30% of the fruit as a solid waste except in some varieties.
The rich bioactive compounds of avocado exhibited important biological activities
in in vitro and in vivo studies, suggesting possible prevention against several
diseases such as hypoglycemic, antihypertensive, antioxidant, obesity,
hyperlipidemic, antimicrobial, antiprotozoal and antimycobacterial activity etc.
Therefore, its effect on diseases has become a subject of interest in the literature. It
was reported that the seed, peel and leaf of the fruit, especially from the avocado
waste, have larvicidal, antifungal, antimicrobial, antioxidant, antiprotozoal,
antidiabetic, antihypertensive, hypercholesterolemic and antimycobacterial
activities such as stopping/slowing down many diseases. In this review, avocado
tree; the bioactive components of the fruit pulp and peel, leaves and seeds and the
effects of these components on health will be examined.
Avokado, Plantae krallığına, Lauraceae ailesine, Laurales takımına, Persea cinsine ve
P. americana türüne ait bir bitkidir. İçeriğindeki zengin biyoaktif bileşenlerin ve
besin öğelerinin sağlık üzerine yararlı etkileri olduğu bilinen ve süper gıda olarak
kabul edilen bitkisel kaynaklı bir gıdadır. Avokado ağacının; meyvesinin eti ve
kabuğu, yaprağı ve çekirdeği zengin biyoaktif bileşenler içermektedir. Meyve
çekirdeği (%16) ve kabuğu (%11) bazı çeşitlerde istisnalar olmak üzere meyvenin
%21-30’unu temsil eden miktarlarda katı atık oluşturmaktadır. Avokadoda en
yaygın bulunan biyoaktif bileşenler polifenoller, karotenoitler, tokoferoller ve
sterollerdir. Polifenoller meyve eti, kabuk, tohum ve yapraklarda; karotenoitler ve
tokoferoller ise avokado meyvesinin etinde bulunmaktadır. Avokadonun zengin
biyoaktif içeriğinin metabolik sendrom hastalıklarına, hipoglisemik, antihipertansif,
antioksidan, obezite, hiperlipidemik, antimikrobiyal, antiprotozoal ve
antimikobakteriyel vb. hastalıklara etkisi literatürde ilgi çeken bir konu haline
gelmiştir. Özellikle avokado atıklarından çekirdeğinin, meyvesinin kabuğunun ve
yaprağının larvisidal, antifungal, antimikrobiyal, antioksidan, antiprotozoal,
antidiyabetik, antihipertansif, hiperkolesterolemik ve antimikobakteriyel
aktiviteler gibi birçok hastalığı durdurucu/yavaşlatıcı etkisinin olduğu
bildirilmiştir. Bu derlemede, avokado ağacının; meyvesinin eti ve kabuğunun,
yaprağının ve çekirdeğinin biyoaktif bileşenleri ve bu bileşenlerin sağlık üzerine
etkileri incelenecektir