YEME- İÇME KÜLTÜRÜ MEKÂNLARI: PEKMEZLİK / PEKMEZ DAMI, ANTALYA ÇUKURKÖY ÖRNEĞİ


Şimşek Tolacı S.

SDÜ ART-E Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, vol.12, pp.150-171, 2019 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 12
  • Publication Date: 2019
  • Journal Name: SDÜ ART-E Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.150-171

Abstract

Birçok farklı kültürel unsura sahip olan Anadolu’da, yeme içme kültürünün önemli bir ürünü olan pekmez, yapım geleneği ve bu kültüre ait alanlar/mekânlar, özgün yönleri ile nitelikli olup değerlendirilmelidirler. Değişken ve dinamik bir kavram olan kültür içerisinde, bu unsurun mevcut durumunun belirlenmesi için gerçekleştirilmesi gereken öncelikli basamaklar mevcuttur. Bunlar; gerekli bilgilerin toplanması, tespitlerin yapılması ve belgelendirme işlemidir. Görsel analiz yöntemi, krokilendirme ve fotoğraf çekimi ile belgeleme çalışması desteklenmiş, yerel halk ile sözlü görüşmeler yapılmıştır. Çalışma hedefi doğrultusunda, bütüncül bir koruma anlayışı ile pekmez yapım geleneği, somut ve somut olmayan kültürel miras kapsamında ele alınmıştır. Antalya/Çukurköy yerleşiminde kırsal mimari özellik taşıyan pekmez damları/işlikleri tespit edilerek, farklı mimari özellikleri kapsamında değerlendirilmiştir. Tespit edilen 15 adet yapıya dair elde edilen çeşitli veriler, belgelemenin gerekliliklerine göre; kroki çizimleri, fotoğraflar, tabloların ve tespit fişlerinin hazırlanması, karşılaştırmalar, vb. farklı şekillerde aktarılmıştır.