Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.59, no.4, pp.669-684, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı altın otu esansiyel yağı ve argan yağı karışımının
yanıt yüzey metodolojisi (YYM) koşullarında mikrokapsüle edilmesi ve uygun krem
formülasyonundaki antioksidan aktivitesinin belirlenmesidir.
Materyal ve Yöntem: YYM deney tasarımı kullanılarak, kompleks koaservasyon
yöntemi ile mikrokapsül üretilmiştir.
Araştırma Bulguları: Altın otu esansiyel yağı ve argan yağı karışımlı, jelatin/arap
zamkı duvarlı mikrokapsüller üretilmiş ve karakterize edilmiştir. Oluşturulan deney
tasarımına verilerimiz işlenerek ANOVA sonuçları elde edilmiştir. Mikrokapsül
içeren kremin antioksidan kapasitesi yüksek bulunmuştur.
Sonuç: YYM ile üç farklı parametrede, kompleks koaservasyon yöntemiyle
mikrokapsül üretilip, karakterize edilmiştir. Mikrokapsüllerin morfolojik
görüntüleri için SEM (taramalı elektron mikroskobu) ve optik mikroskoptan
yararlanılmış olup, yapıyı aydınlatmak için GC-MS (gaz kromatografisi-kütle
spektroskopisi) ve FT-IR (Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi)
kullanılmıştır. Mikrokapsüller kreme eklenip, kremin antioksidan kapasitesi
CUPRAC metoduyla yorumlanmıştır. Tüm veriler değerlendirildiğinde altın otu
ve argan yağı karışımı kompleks koaservasyon yöntemi kullanılarak başarılı bir
şekilde mikrokapsüle edilmiştir. Mikrokapsül içeren kozmetik kremin etkin bir
şekilde antioksidan kapasiteye sahip olduğu görülmüştür