Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, vol.8, no.3, pp.784-792, 2020 (Peer-Reviewed Journal)
In order to gain competitive advantage in national and international markets through globalization,
make the competition sustainable, produce products with advanced technologies and innovative
activities and make a flexible production in line with changing demand make firms and / or sectors
advantageous in global competition. This study aimed at analyzing a competitive analysis of fruit
sector through the Diamond Model developed by Michael Eugene Porter in order to demonstrate
national and sectoral competitiveness. For this purpose, the current situation of fruit sector, which is
an important economic activity in Isparta, was put forward and analyzed its competition level was
discussed. The necessary data for the Diamond Model were gathered through face-to-face surveys
with 47 large fruit producers and in-depth interviews with the representatives of other related sectors.
Although the fruit sector and related sectors have been located close to natural resources and inputs
in the neighbourhood in Isparta, an ordinary agglomeration has emerged but it could not be clustered
because collaboration culture has not been developed in the sector and intersectoral. This fact
decreases the regional competition chance of the sector. However, existence of an easy and
continuously communication among all actors in the sector, state supports to sectoral cooperation /
organizations, and actors who are compulsory for benefiting these supports in the region should be
considered important advantages for a clustering and increasing regional competitiveness power of
fruit sector.
Küreselleşmeyle birlikte ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı elde edebilmek ve
rekabeti sürdürülebilir hale getirmek için gelişmiş teknolojilerle ve yenilikçi faaliyetlerle ürün
üretmek ve değişen talep doğrultusunda esnek üretim yapmak, küresel rekabette firmaları ve/ya
sektörleri avantajlı konuma getirmektedir. Çalışmada, Michael Eugene Porter’ın ulusal ve sektörel
rekabetçiliği ortaya koymak için geliştirdiği Karo (Diamond) Modeliyle Isparta’da meyvecilik
sektörünün rekabet analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, öncelikle
Isparta’da önemli bir ekonomik faaliyet olan meyveciliğin mevcut durumu ortaya konulmuş ve
ardından rekabet düzeyi tartışılmıştır. Karo Modeli faktörleri çerçevesinde oluşturulan anket
formları, 47 büyük meyve üreticisiyle yüz yüze görüşülerek doldurulmuş ve ilgili diğer sektörlerin
temsilcileriyle de görüşmeler yapılmıştır. Isparta’da meyvecilik sektörü ve ilişkili diğer sektörler
aynı coğrafi bölgede doğal kaynağa ve girdilere yakın bir şekilde konumlanmış olmakla birlikte,
sektör içinde ve sektörler arasında beraber çalışma kültürü gelişmediği için doğal bir yığın ortaya
çıkmış ama kümeleşememiştir. Bu durum ise, sektörün bölgesel rekabet şansını azaltmaktadır.
Bununla birlikte, sektördeki tüm aktörler arasında kolay ve sürekli bir iletişimin olması ve devletin
sektörler arası birliktelikleri desteklemesi ve bu destekten yararlanmak için zorunlu olan aktörlerin
bölgedeki mevcudiyeti Isparta’da meyvecilikteki yığın oluşumunun kümeye dönüşümünde ve
bölgesel rekabet gücünü artırmada önemli bir avantaj olarak değerlendirilmelidir.